Ontspannen dansen in contact

Contactimprovisatie leren in omgeving Nijmegen

Contactimprovisatie is: vanuit verbinding met jezelf, met je lichaam, goed geaard ontspannen kunnen zijn in contact met een ander … … Zonder iets van elkaar te moeten krijgen, zonder iets van de ander te willen. Gerespecteerd, geaccepteerd en gezien worden!

Contactimprovisatie kun je dansen tijdens een zogenaamde jam; dat is een plek waar je vrij in contact kunt dansen. Die contactimprovisatie-jams worden op vele plekken in Nederland en Duitsland georganiseerd.

Als je daar naartoe wilt gaan is het fijn als je al een goede basis hebt. Daarom geven wij privélessen omdat je dan in korte tijd de techniek en specifieke bewegingen van contactimprovisatie leert.

Daarnaast plannen we voor 2023 ook weer enkele weekenden of workshops contactimprovisatie. Daarover binnenkort meer …


Meer over contactimprovisatie

Bij contactimprovisatie leer je goed naar je eigen lichaam en je wensen en verlangens luisteren en krijg je meer vertrouwen in je zelf en in je lichaam. Door contactimprovisatie leer je soepel meebewegen met wat er op je pad komt; je leert omgaan met weerstand of veranderingen. je gaat opener naar je omgeving kijken.

Wat is contactimprovisatie?

Contactimprovisatie is samen bewegen, spelen, de ander ontmoeten; gelijkwaardig, open, eerlijk en gender onafhankelijk. In contactimprovisatie zijn de dansers respectvol in hun aanrakingen. Het is communicatie zonder woorden, afstemmen, luisteren; soepel (mee) bewegen met wat er op je pad komt

Wat maakt contactimprovisatie  bijzonder?

Contactdansen is goed voor lijf en hoofd: het geeft fysieke voldoening en rust in je hoofd. Contactimprovisatie is tegelijk uitdagend maar ook ontspannend. Je traint je lichaam en wordt soepel. Klef wordt het nooit: het blijft dans en is is geen knuffelsessie. Maar alleen maar sport is het ook niet: het is op een gezonde manier in fysiek contact dansen.

Hoe doe je dat?

Mensen verwachten dat je een getraind en jong lijf moet hebben voor je van contactimprovisatie kan genieten. Niets is minder waar.  Ook hoef je niet ervaren te zijn voordat je mag meedoen. De lessen zijn gemengd.  Contactimprovisatie kan ieder op zijn/haar eigen niveau dansen. Iedereen danst met iedereen en de sfeer is open en veilig. Al snel voel je je opgenomen in de groep.

Enrique van Doezelaar: “verbinding, bewust-zijn, muziek en techniek” 

Voor mij is dans veel meer dan bewegen op muziek. Het is een manier om mijzelf te zijn; om te groeien; om me fijn te voelen en om me te verbinden met mijn omgeving en met andere mensen. Daarnaast is dan voor mij ook een fijne manier om soepel en gezond te zijn en blijven. Beheersing van de techniek is daarin voor mij belangrijk. Techniek is voor mij vooral begrijpen hoe je je lichaam kunt gebruiken voor de dans en hoe je lichaam zelf de dans kan coördineren en sturen. Die kennis van je eigen lichaam helpt je ook om te begrijpen hoe een ander beweegt, waar die gene in de ruimte is en je leert de ander lezen: al zien wat hij/zij gaat doen. Verder leer je ook zelf leesbaar te zijn. Dat principe van lezen en gelezen worden zie ik direct terug bij geoefende contactimprovisatie-dansers. In mijn lessen besteed ik daar veel aandacht aan.


OVER VERBINDING

Zonder verbinding is er voor mij geen dans. Of je nu samen danst of alleen: het begint bij de verbinding met je eigen lijf en met de grond die jou draagt. Daarna komt de verbinding met je danspartner, met je omgeving  en met de muziek

OVER DE MUZIEK

Muzikaliteit is voor mij een belangrijk onderdeel van het dansen. Met name bij Argentijnse tango is het begrijpen van de muziek en de opbouw ervan voorwaarde om lekker te kunnen dansen. Dansen begint voor mij bij de muziek.

over bewust-zijn

Tijdens het dansen ben ik met mijn volle aandacht aanwezig in het moment. Dan krijgt dans iets heel meditatiefs: ik wordt er rustig van. Daardoor lijkt dans een serieuze aangelegenheid maar dat is het voor mij niet. Door het bewust-zijn in het moment wordt het in mijn hoofd rustig.

OVER DE TECHNIEK

Ik geloof dat een goede techniek je helpt om je dans vrijer, speelser en creatiever te maken. Techniek is in mijn ogen vooral je lichaamsbewustzijn vergroten; je hoeft niet na te denken hoe je de dingen doet maar je kunt op je lichaam vertrouwen. Je lichaam kent de weg beter dan je hoofd. 

OVER lichaamsbewustzijn

Wanneer je een goed lichaamsbewustzijn hebt hoef je niet na te denken en kun je op je lichaam vertrouwen. Je lichaam kent de weg en heeft sensoren zoals je evenwichtsorgaan, je ruimtelijk gevoel en je zintuigen. Met je bewuste denken kun je de informatie van al die sensoren niet zo snel verwerken. Je autonome zenuwstelsel kan die informatie wel snel verwerken.

OVER het gebruiken van je lichaam

Om lekker te kunnen dansen zonder dat je je lichaam verkeerd belast is het goed om inzicht te hebben in hoe het lichaam functioneert. Hoe kun je je botstructuur gebruiken om je dans te ondersteunen? Hoe gebruikt je lichaam de zwaartekracht, hoe gebruik je je bindweefsels, je spieren, je huid? Hoe is je gewicht verdeeld over je ledematen en hoe zet je dat in tijdens de dans?

Persoonlijke aandacht en een ontspannen sfeer

Wat je in de lessen van Enrique kunt verwachten

We hebben bewust kleine groepen voor persoonlijke aandacht en een ontspannen sfeer waarin je je snel thuis zult voelen. Contactimprovisatie lessen stemmen we af op de mogelijkheden van onze deelnemers;

We besteden veel aandacht aan hoe je ontspannen en efficiënt kunt bewegen; dat neem je mee in je dagelijks leven. Dansen begint bij je lichaam niet bij je hoofd. Daarnaast is er de verbinding tussen de danspartners en de muziek.

In onze lessen geven we hieraan veel aandacht. Daarnaast zijn er de technieken die contactimprovisatie tot deze dans maakt. Uiteraard leer je bij ons alles wat je nodig hebt om met plezier te kunnen dansen.

Wat anderen over ons zeggen

Maar ik ben een absolute beginner en het lijkt me zo moeilijk; k ben niet zo acrobatisch ; mij te klef dat rollebollen over de grond.

Dat waren mijn vooroordelen over contactimprovisatie. In de lessen van Enrique merk ik daar helemaal niets van. Het is zo veel fijner als ik me had voorgesteld. Ik ben blij dat ik het toch uitgeprobeerd heb

Anoniem 

Dankjewel Enrique voor jouw professionele inleiding en jouw slimme opbouw van de les. Ik kon er langzaam induiken en me laten meenemen. Je paste je aan mijn level aan en het voelde als gelijkwaardig. De ruimte voelt warm en verwelkomend. Jij hebt een rustgevende manier van praten, uitleggen en bewegen. De contactimprovisatie zelf is voor mij een fijne manier om samen te dansen, samen te delen en om mijn lichaam te trainen.

Verena

Ik voel me hier heerlijk vrij! Het is fijn om elkaar aan te voelen en op elkaar in te spelen en … samen veel plezier te hebben. Het helpt dat ik in de lessen mijn danstechniek heb kunnen verbeteren. Die techniek zorgt er voor dat ik mij veel makkelijker kan bewegen

Jolanda