contactimprovisatie is inclusief

Kun je dansen met je ex?

 

Oh nee, liever niet …

 

Mij lijkt het niet makkelijk om mijn ex op de dansvloer tegen het lijf te lopen. Of een dans met haar te doen. Liever ga ik een blokje om of zeg ik dat zij beter niet komt waar ik wil dansen. Ik vermijd mensen waarmee ik denk dat ik moeilijk samen kan dansen … 

 

Oei, is dat echt zo? 

 

Voor mij is de (contactimprovisatie-) dansvloer juist een plek waar persoonlijke beslommeringen wegvallen. In contactimprovisatie heb ik geweldige dansen gehad met mensen waar ik in het dagelijks leven niet mee overweg kan of denk te kunnen (!) 

Iemand kan in mijn ogen in het dagelijks leven een labiele prutser zijn (ja ik geef toe; ik heb ook heel wat vooroordelen) maar als ik me ervoor kan openen kunnen we samen een vervullende dans hebben. 

 

Hoe kan je een mooie dans hebben met zo iemand?

Een contactimprovisatie dans gaat ver voorbij: ik vind jou aardig, ik mag jou, jij bent mijn type, je bent dit of dat … of juist allemaal niet. Contactimprovisatie leert mij veel over mezelf en over hoe ik me verhoud tot anderen.

In contactimprovisatie leer je anders kijken; niet met je ogen, niet met je (voor)oordelen; maar open en in het moment. Er is in de dans alleen dit moment en dat staat los van wat er was of wat er zal zijn. Contactimprovisatie is: „twee lichamen in contact in dit moment”.

 

Vooroordelen kunnen verdwijnen

Iemand kan zich via zijn lichaam in een dans heel anders uitdrukken dan via een gesprek of in zijn/haar handelen. Als je helemaal in contact kunt zijn verdwijnen (voor)oordelen. Er is alleen het bewustzijn in het moment in het contact(punt). Dat bewustzijn gaat voorbij gedoe en problemen. 

Ik ben weleens helemaal in de kreukels naar een dansjam gegaan en toch in contact gaan dansen. In die dans heb ik alle gedoe los kunnen laten en ik kwam er als herboren uit (!)

 

Ook fysiek kan er meer dan je denkt

Met iedereen kun je een contactimprovisatie dans hebben ook al denk je op het eerste gezicht dat het niet kan. Een persoon van 2 meter 30 cm en 130 kg zwaar zal ik niet zo snel op mijn schouder nemen maar ik kan nog steeds een fijne dans met hem/haar aangaan.

Ook met mensen met een beperking kan niet alles; het is de kunst te ontdekken wat jullie samen wel kunnen doen.

Dat zelfde geldt voor het dansen met een beginner: zo’n dans kan zo mooi en vervullend zijn!

 

Voor jezelf zorgen 

In contactimprovisatie leer je goed voor jezelf zorgen; je leert je in iedere situatie zo te „bewegen” dat het voor jou veilig, comfortabel of prettig is/blijft.

Goed voor jezelf zorgen betekent niet iemand uitsluiten waarmee je niet prettig vindt.

 

Stel dat iemand anders jou niet ziet zitten en je daarom niet welkom bent?

 

Contactimprovisatie is inclusief

Voor mij betekent het dat in bij contactimprovisatie iedereen welkom is. Iedereen danst met iedereen. 

Natuurlijk is niet elk gedrag welkom.

Ook contactimprovisatie heeft ongeschreven regels: de vrijheid van de ander blijft altijd gewaarborgd, je pakt niemand beet, geweld of seksuele handelingen zijn niet welkom.

En ja, ik heb er ook begrip voor als iemand het moeilijk vindt om in contact te dansen met bijvoorbeeld een ex.

Maar het inzicht dat je ook mooie dansen kunt hebben met iemand waarmee je op het eerste gezicht niets hebt vind ik zeer waardevol.

 

Wie weet kunnen we met contactimprovisatie bijdragen aan een wereld waarin niemand uitgesloten wordt. Ik wil me daarvoor inzetten en weet dat het binnen contactimprovisatie kan.

 

-> Meer artikelen vind je in de blog van StudioTangible <-

 

Published by Enrique van Doezelaar

Mijn naam is Enrique van Doezelaar. Ik schrijf deze blog omdat ik met jou wil delen wat lichaamsbeweging en dans met je kan doen. Ik dans zo vaak ik kan; het maakt me fit, energiek en voel me prettig. Ik word er rustig van, meer in balans, minder oordelend en zachter. Ik sta met beide benen op de grond en kan beter met tegenslagen omgaan. Ik denk vaak: hoe zou ik met deze situatie omgaan in de dans? Dans kan ik onbevangen ingaan; kijk wat mij letterlijk in beweging brengt, probeer mijn hart te volgen en erop te vertrouwen. In de dans durf ik mezelf te zijn!

No Comments

Post a Comment