Meer muzikaliteit in tango (dans)

Verdieping voor tangodansers (leiders en volgers) en tevens een ontdekkingstocht naar de diepere lagen van Argentijnse tango

Start donderdag 11 november 20-21.30 uur, opgave voor 6 nov. met korting


Enrique: “jarenlang was ik zo druk met het dansen van figuren en met het leiden, zonder dat ik echt naar de muziek kon luisteren. Ik heb lang gedacht: als ik nu maar jaren en jaren tango dans … dan ga ik vanzelf onthouden hoe de muziek gaat en kan ik er op dansen.”

Maar helaas, het kost vele en vele jaren voordat je door alleen te dansen zo ver komt.

Er is een snellere weg: door te begrijpen hoe de tango’s zijn opgebouwd, waar de accenten liggen en waar je expressie aan kan geven, krijg je meer rust in je dans en wordt je dans muzikaler en stijlvoller.

Daarom is er nu de serie “Meer muzikaliteit in je (tango) dans” voor leiders maar zeker ook voor volgers.

Met een kort maar krachtig programma willen we mannen en vrouwen, leiders en volgers een flinke boost geven. De serie is zeer geschikt voor mensen die al een tijdje tango dansen maar willen leren om muzikaal te dansen.

Je kunt je samen met een danspartner aanmelden maar dat hoeft niet!

De serie bestaat uit:

  1. een introductieworkshop van 1,5 uur op donderdag 11 november 2021
  2. drie verdiepingsworkshops van 1,5 uur op donderdag 25 november en 2 en 9 december 2021


In deze serie gaan we onderzoeken, uitwisselen maar vooral ook veel dansen. Maar vooral leer je de structuur van tango begrijpen en hoe je die kunt vertalen naar jouw eigen muzikale dans.

Je gaat veel opsteken over de  Argentijnse tangomuziek en dat leren toepassen in je dans. De serie geeft je vertrouwen op de dansvloer en rust in je hoofd; je krijgt grip op je dans en op de muziek.

In deze serie ligt het accent op de belangrijkste aspecten van muzikaal dansen. Het gaat in deze serie in mindere mate over figuren en sequenties. Daarvoor kun je terecht in vervolgworkshops of in de wekelijkse lessen.

Volgens de huideige covid19-dansrichtlijnen mogen we weer samen in contactdansen (tijdens de lessen)*.

 *Wat betreft covid19: uiteraard houden wij ons aan de voorgeschreven richtlijnen. Wij gaan er van uit dat jij je eigen verantwoordelijkheid neemt.


Naar de serie of introductieworkshop kun je met een partner komen, maar je kunt je ook alleen opgeven.  


Hoe breng je meer muzikaliteit in je dans?

Hoe je muzikaal kunt tangodansen is niet vastgelegd in regels of voorschriften. Tango is improvisatie met je danspartner en met de muziek. In de interpretatie van de muziek leg je je eigen stijl en kwaliteiten. De mogelijkheden daarin zijn onbeperkt. Figuren en sequenties zijn zeker een mogelijkheid om meer muzikaal te dansen maar het begint met iets anders. Hieronder beschrijven we een aantal uitgangspunten die je dans een muzikale boost kunnen geven:

De VERBINDING en embrace

Zonder verbinding en de embrace is er geen dans. Dansen begint bij de verbinding met je eigen lijf. Daarna komt de verbinding met je danspartner, met je omgeving  en met de muziek. De embrace bepaalt ook welke figuren en sequenties mogelijk zijn. Je kunt de embrace variëren.

DE pauzes in de MUZIEK benutten

Muzikaliteit is voor een belangrijk deel: rust brengen in je dans. Die rust geeft je de mogelijkheid de dynamiek van de muziek beter uit te drukken. Wanneer je de opbouw van Argentijnse tango begrijpt kun je ontspannen dansen en meer variatie in je dans aanbrengen.

Frasering van je danspassen in de muziek

In traditionele Argentijnse tangomuziek hoor je dat de frases (dat zijn eigenlijk de muzikale zinnen) gevarieerd worden. Dat biedt ook de mogelijkheid kleur te geven aan je dans. Je dans wordt muzikaler als je variatie in je lopen kunt aanbrengen; wanneer je je dans afstemt op de frases.

OVER DE TECHNIEK

Een goede techniek helpt je om je dans vrijer, speelser en creatiever te maken. Techniek is in mijn ogen vooral je lichaamsbewustzijn vergroten; je hoeft niet na te denken hoe je de dingen doet maar je kunt op je lichaam vertrouwen. Je lichaam kent de weg beter dan je hoofd. 

Meer over de serie “Meer muzikaliteit in je tango dans” voor leiders en volgers

De introductieworkshop en serie zijn er voor iedere man / maar ook vrouw die muzikaal wil leren dansen en meer inzicht in de tangomuziek wil krijgen. De serie is voor zowel gevorderde als voor beginnende dansers. 

Deze serie is bedoelt voor dansers met een goede tangobasis. Je hoeft geen sterdanser(es) te zijn om mee te doen, een bijzondere muzikale gave is niet vereist. We streven naar een evenwichtige verdeling van leiders en volgers.

Naar de serie of introductieworkshop kun je met een partner komen, maar je kunt je ook alleen opgeven. Natuurlijk is het fijn wanneer je met een danspartner komt en waarmee je verder kunt praten, oefenen, dansen buiten de lessen om.

Het maximum aantal deelnemers is 12 personen.

De introductieworkshop op donderdag 11 november 2021 kost € 13,50 p.p. bij aanmelding en betaling vóór 6 november. Daarna € 18,50 p.p.

De 3 verdiepings-workshops op 25 november en 2 en 9 december 2021 van elk 1,5 uur les kosten samen € 50 p.p. Bij aanmelding en betaling vóór 20 november. Daarna € 60 per persoon.

De introductieworkshop en vervolgserie beginnen steeds om 20 uur en worden gegeven worden gegeven door  Enrique van Doezelaar in  StudioTangible, van Welderenstraat 113, Nijmegen.

Heb je nog vragen? Bel dan met Enrique op 06-14109948