Ontwikkel je muzikaliteit in tango dans, workshop

Praktische technieken voor het dansen op de mooiste pareltjes van de belangrijkste tango-orkesten ’the big four’: D’Arienzo, Di Sarli, Pugliese en Troilo.


Workshop op 29 april 2023 van 15 tot 17 uur


In bovenstaande video dansen Juan Martin Carrera en Stefania Collina, onze grote voorbeelden m.b.t. muzikaal dansen

Bovengenoemde orkesten worden vaak gedraaid in de milonga’s (salons). Elk van de 4 orkesten heeft een geheel eigen stijl en geluid. Bij het ene orkest is dat meer ritmisch. Het andere orkest speelt meer vloeiend en weer een ander dramatisch of dynamisch.

Deze workshop gaat er over hoe je je dans aan kunt passen aan de muziek van elk orkest. Je zult daardoor met meer vertrouwen op de salons op deze muziek kunnen dansen

Om mee te kunnen doen met deze workshop is het belangrijk dat je de basistechniek in tango beheerst. Het is een leerzame en leuke workshops voor mannen en vrouwen, leiders en volgers, die hun tango muzikaal verder willen ontwikkelen.

Hoe breng je meer muzikaliteit in je dans?

Hoe je muzikaal kunt tangodansen is niet vastgelegd in regels of voorschriften. Tango is improvisatie met je danspartner en met de muziek. In de interpretatie van de muziek leg je je eigen stijl. De mogelijkheden daarin zijn onbeperkt. Figuren en sequenties zijn een mogelijkheid om meer muzikaal te dansen maar muzikaliteit begint met iets anders. Hieronder beschrijven we een aantal uitgangspunten die je dans een muzikale boost kunnen geven:

De VERBINDING en embrace

Zonder verbinding en de embrace is er geen dans. Dansen begint bij de verbinding met je eigen lijf. Daarna komt de verbinding met je danspartner, met je omgeving  en met de muziek. De embrace bepaalt ook welke figuren en sequenties mogelijk zijn. Je kunt de embrace variëren.

DE pauzes in de MUZIEK benutten

Muzikaliteit is voor een belangrijk deel: rust brengen in je dans. Die rust geeft je de mogelijkheid de dynamiek van de muziek beter uit te drukken. Wanneer je de opbouw van Argentijnse tango begrijpt kun je ontspannen dansen en meer variatie in je dans aanbrengen.

Frasering van je danspassen in de muziek

In traditionele Argentijnse tangomuziek hoor je dat de frases (dat zijn eigenlijk de muzikale zinnen) gevarieerd worden. Dat biedt ook de mogelijkheid kleur te geven aan je dans. Je dans wordt muzikaler wanneer je je dans afstemt op de muzikale frases.

OVER DE TECHNIEK

Een goede techniek helpt je om je dans vrijer, speelser en creatiever te maken. Wanneer je je de techniek hebt eigen gemaakt hoef je niet meer na te denken over hoe je de dingen doet en kun je op je lichaam vertrouwen. Je lichaam kent de weg dan beter dan je hoofd. 

Meer over de serie ‘Ontwikkel je muzikaliteit in tango’ voor leiders en volgers

Deze workshop is bedoelt voor dansers met een goede tangobasis. Een bijzondere muzikale gave is niet vereist. We streven naar een evenwichtige verdeling van leiders en volgers. Twijfel je eraan of je aan de serie kunt meedoen? Vraag om advies.

Het is fijn wanneer je met een danspartner komt waarmee je kunt oefenen en dansen.

Heb je geen danspartner? Dan willen we je de kans bieden aan deze serie mee te doen. Je danst met de anderen die zich zonder partner hebben aangemeld. Bij een oneven aantal deelnemers kan het dan wel eens voorkomen dat je een tango niet samen kan dansen.

Het maximum aantal deelnemers is 20 personen.

De workshop is op zaterdag 29 april 2023 zijn van 15 tot 17 uur en kost € 27,50 per persoon.

Doe je ook mee met de workshop ‘bodymechanics voor tangodansers’ die dezelfde dag om 12.30 uur begint dan betaal je voor deze workshops samen € 50 p.p. 

De workshops worden gegeven door   Enrique en Martina in   Flor de Fango in Arnhem, Wezenstraat 5A, Arnhem.

Heb je nog vragen? Bel dan met Enrique op 06-14109948