Ontwikkel je muzikaliteit in tango (dans)

Verdieping voor tangodansers (leiders en volgers) en ontdekkingstocht naar de diepere lagen van Argentijnse tango


Serie van 2 workshops op 25 februari en 11 maart 2023 van 15 tot 17 uur


In bovenstaande video dansen Juan Martin Carrera en Stefania Collina, onze grote voorbeelden m.b.t. muzikaal dansen

Deze serie is bedoeld voor mannen en vrouwen, leiders en volgers, die willen leren om muzikaler te dansen. De serie is bedoeld voor dansers met (enige) tango-ervaring.

Enrique:

“jarenlang was ik zo druk met het dansen van figuren dat ik niet echt naar de muziek kon luisteren. Ik heb lang gedacht: als ik nu maar jaren en jaren tango dans … dan ga ik vanzelf onthouden hoe de muziek gaat en kan ik er op dansen.”

Maar helaas, het kost jaren voordat je door alleen te dansen zo ver komt.

Enrique: “ik had toen eigenlijk geen idee wat dansen op tangomuziek eigenlijk is. Ik fladderde wat heen en weer tussen dansen op de beat en op de melodie. Maar sinds ik weet hoe tango’s zijn opgebouwd, waar de accenten liggen en waar ik expressie aan kan geven heb ik meer rust in mijn dans en word deze muzikaler en stijlvoller.”

De korte serie “Meer muzikaliteit in je (tango) dans” voor leiders en voor volgers helpt je jouw muzikaliteit in tango uitdrukking te geven. In deze serie gaan we onderzoeken, uitwisselen maar vooral ook veel dansen. Je leert hoe je jouw eigen muzikaliteit in tango kunt ontwikkelen. Het gaat in deze serie in mindere mate over het aanleren van nieuwe figuren en sequenties. Daarvoor kun je terecht in vervolgworkshops of in de wekelijkse lessen.

De serie bestaat uit 2 workshops van 2 uur op de zaterdagen 25 februari en 11 maart 2023 van 15 tot 17 uur

Hoe breng je meer muzikaliteit in je dans?

Hoe je muzikaal kunt tangodansen is niet vastgelegd in regels of voorschriften. Tango is improvisatie met je danspartner en met de muziek. In de interpretatie van de muziek leg je je eigen stijl. De mogelijkheden daarin zijn onbeperkt. Figuren en sequenties zijn een mogelijkheid om meer muzikaal te dansen maar muzikaliteit begint met iets anders. Hieronder beschrijven we een aantal uitgangspunten die je dans een muzikale boost kunnen geven:

De VERBINDING en embrace

Zonder verbinding en de embrace is er geen dans. Dansen begint bij de verbinding met je eigen lijf. Daarna komt de verbinding met je danspartner, met je omgeving  en met de muziek. De embrace bepaalt ook welke figuren en sequenties mogelijk zijn. Je kunt de embrace variëren.

DE pauzes in de MUZIEK benutten

Muzikaliteit is voor een belangrijk deel: rust brengen in je dans. Die rust geeft je de mogelijkheid de dynamiek van de muziek beter uit te drukken. Wanneer je de opbouw van Argentijnse tango begrijpt kun je ontspannen dansen en meer variatie in je dans aanbrengen.

Frasering van je danspassen in de muziek

In traditionele Argentijnse tangomuziek hoor je dat de frases (dat zijn eigenlijk de muzikale zinnen) gevarieerd worden. Dat biedt ook de mogelijkheid kleur te geven aan je dans. Je dans wordt muzikaler wanneer je je dans afstemt op de muzikale frases.

OVER DE TECHNIEK

Een goede techniek helpt je om je dans vrijer, speelser en creatiever te maken. Wanneer je je de techniek hebt eigen gemaakt hoef je niet meer na te denken over hoe je de dingen doet en kun je op je lichaam vertrouwen. Je lichaam kent de weg dan beter dan je hoofd. 

Meer over de serie “Ontwikkel je muzikaliteit in tango” voor leiders en volgers

Deze serie is bedoelt voor dansers met een redelijke tangobasis. Je hoeft geen sterdanser(es) te zijn om mee te doen, een bijzondere muzikale gave is niet vereist. We streven naar een evenwichtige verdeling van leiders en volgers. Twijfel je eraan of je aan de serie kunt meedoen? Vraag om advies.

Het is fijn wanneer je met een danspartner komt waarmee je kunt oefenen en dansen.

Heb je geen danspartner? Dan willen we je de kans bieden aan deze serie mee te doen. Je danst met de anderen die zich zonder partner hebben aangemeld. Bij een oneven aantal deelnemers kan het dan wel eens voorkomen dat je een tango niet samen kan dansen.

Het maximum aantal deelnemers is 20 personen.

De twee workshops op zaterdag 25 februari en 11 maart 2023 zijn van 15 tot 17 uur en kosten samen € 45 p.p. bij aanmelding en betaling vóór 1 februari 2023. Daarna € 55 per persoon.

Doe je ook mee met de serie “leren leiden voor volgers” die dezelfde data om 12.30 uur beginnen dan betaal je voor beide series samen € 80 p.p. bij aanmelding en betaling vóór 1 februari 2023. 

De workshops worden gegeven door   Enrique en Martina in   Flor de Fango in Arnhem, Wezenstraat 5A, Arnhem.

Heb je nog vragen? Bel dan met Enrique op 06-14109948