Ontwikkel je muzikaliteit in tango (dans)

Verdieping voor tangodansers (leiders en volgers) en tevens een ontdekkingstocht naar de diepere lagen van Argentijnse tango

Data worden nog bekend gemaakt


Deze serie is bedoeld voor mannen en vrouwen, leiders en volgers, die willen leren om muzikaler te dansen. De serie is bedoeld voor dansers met (enige) tango-ervaring.

Enrique: “jarenlang was ik zo druk met het dansen van figuren dat ik niet echt naar de muziek kon luisteren. Ik heb lang gedacht: als ik nu maar jaren en jaren tango dans … dan ga ik vanzelf onthouden hoe de muziek gaat en kan ik er op dansen.”

Maar helaas, het kost jaren voordat je door alleen te dansen zo ver komt.

Enrique: “ik had toen eigenlijk geen idee wat dansen op tangomuziek eigenlijk is. Ik fladderde wat heen en weer tussen dansen op de beat en het dansen op de melodie. Maar sinds ik weet hoe tango’s zijn opgebouwd, waar de accenten liggen en waar ik expressie aan kan geven heb ik meer rust in mijn dans en word deze muzikaler en stijlvoller.”

De serie “Meer muzikaliteit in je (tango) dans” voor leiders en voor volgers helpt je jouw muzikaliteit in tango uitdrukking te geven. In deze serie gaan we onderzoeken, uitwisselen maar vooral ook veel dansen. Je leert hoe je jouw eigen muzikaliteit in tango kunt ontwikkelen. Het gaat in deze serie in mindere mate over figuren en sequenties. Daarvoor kun je terecht in vervolgworkshops of in de wekelijkse lessen.

De serie bestaat uit vier workshops van 1,5 uur op donderdag datum volgt nog


Naar de serie kun je met een partner komen, maar je kunt je ook alleen opgeven. 

Hoe breng je meer muzikaliteit in je dans?

Hoe je muzikaal kunt tangodansen is niet vastgelegd in regels of voorschriften. Tango is improvisatie met je danspartner en met de muziek. In de interpretatie van de muziek leg je je eigen stijl. De mogelijkheden daarin zijn onbeperkt. Figuren en sequenties zijn een mogelijkheid om meer muzikaal te dansen maar muzikaliteit begint met iets anders. Hieronder beschrijven we een aantal uitgangspunten die je dans een muzikale boost kunnen geven:

De VERBINDING en embrace

Zonder verbinding en de embrace is er geen dans. Dansen begint bij de verbinding met je eigen lijf. Daarna komt de verbinding met je danspartner, met je omgeving  en met de muziek. De embrace bepaalt ook welke figuren en sequenties mogelijk zijn. Je kunt de embrace variëren.

DE pauzes in de MUZIEK benutten

Muzikaliteit is voor een belangrijk deel: rust brengen in je dans. Die rust geeft je de mogelijkheid de dynamiek van de muziek beter uit te drukken. Wanneer je de opbouw van Argentijnse tango begrijpt kun je ontspannen dansen en meer variatie in je dans aanbrengen.

Frasering van je danspassen in de muziek

In traditionele Argentijnse tangomuziek hoor je dat de frases (dat zijn eigenlijk de muzikale zinnen) gevarieerd worden. Dat biedt ook de mogelijkheid kleur te geven aan je dans. Je dans wordt muzikaler als je variatie in je lopen kunt aanbrengen; wanneer je je dans afstemt op de frases.

OVER DE TECHNIEK

Een goede techniek helpt je om je dans vrijer, speelser en creatiever te maken. Techniek is in onze ogen vooral je lichaamsbewustzijn vergroten; je hoeft niet na te denken hoe je de dingen doet maar je kunt op je lichaam vertrouwen. Je lichaam kent de weg beter dan je hoofd. 

Meer over de serie “Ontwikkel je muzikaliteit in tango” voor leiders en volgers

Deze serie is bedoelt voor dansers met een redelijke tangobasis. Je hoeft geen sterdanser(es) te zijn om mee te doen, een bijzondere muzikale gave is niet vereist. We streven naar een evenwichtige verdeling van leiders en volgers.

Natuurlijk is het fijn wanneer je met een danspartner komt waarmee je verder kunt praten, oefenen en dansen buiten de lessen om, maar je kunt je ook alleen opgeven

Heb je geen danspartner? Dan willen we je de kans bieden aan deze serie mee te doen. Je danst met de anderen die zich zonder partner hebben aangemeld. Bij een oneven aantal deelnemers kan het dan wel eens voorkomen dat je een tango niet samen kan dansen.

Het maximum aantal deelnemers is 12 personen.

De vier workshops van 1,5 uur op donderdag  kosten samen € 65 p.p. bij aanmelding en betaling vóór datum volgt nog. Daarna € 75 per persoon.

De workshops beginnen steeds om 20 uur en worden gegeven worden gegeven door  Enrique van Doezelaar in  StudioTangible, van Welderenstraat 113, Nijmegen.

Heb je nog vragen? Bel dan met Enrique op 06-14109948