“Als ik dans voel ik mij heerlijk ontspannen en in balans”

Dansen geeft me zoveel vertrouwen in mijn lichaam en het houdt me jong

 

Sara: Enrique is zo geaard. Hij heeft een uitstraling van ‘ik ben gewoon goed zoals ik ben’ en dat nodigt mij uit om te ‘landen in mezelf’

 

Meer over mij: ‘Enrique van Doezelaar’enrique

Enrique is al meer dan 20 jaar danser en muzikant. Naast de dans en muziek is hij getraind in yoga en heeft hij vele lessen Alexandertechniek en meditatie gevolgd. Hij danst intensief contactimprovisatie sinds 2007 en Argentijnse tango sinds 2009.

Zijn danstraining heeft hij gevolgd bij bekende (inter)nationale dansleraren. Praktijkervaring deed hij op bij vele internationale dansfestivals. Voor hem is die praktijk de belangrijkste inspiratiebron.

Moeiteloosheid en genieten in de dans staan voor hem voorop. Dat een goede techniek daarbij enorm helpt is voor hem vanzelfsprekend. Zijn lessen zijn een mix van meer gevoel voor de dans en beweging krijgen alsook het genieten. Hij kan goed waarnemen en ziet gelijk waar een beweging efficiënter en fijner kan.

 

Enrique: “StudioTangible staat symbool voor mijn liefde voor dans en muziek en de positieve effecten ervan op mijn dagelijks leven”.

 

Dans is niet alleen fijn maar ook: 

  • de beste investering in mijn welzijn: als ik dans voel ik me heerlijk; 
  • een manier om de dokter weg te houden: het is een onderhoudsbeurt voor mijn hele lichaam;
  • de vervanger voor het meditatiekussen: ik voel me rustiger en meer in balans;
  • een gezonde manier om in contact te zijn met mezelf en anderen;
  • de beste vervanger voor de sportschool; ik voel me fit, energiek en minstens 10 jaar jonger;
  • yoga, feldenkrais, mindfulness, taichi, acrobatiek en nog meer in één;

 

Enrique: “het lichaam heeft zo veel wijsheid en weet zo veel beter de weg als mijn hoofd. Dansen is voor mij niet het leren van pasjes en technieken maar mijn lichaam leren kennen en gebruiken”.

 

 

 

Dans is niet alleen fijn maar ook helend. Het is een onderhoudsbeurt van lijf en hoofd. Ik wordt rustiger en meer in balans

 

Meer en meer mijzelf en beter in balans door te dansen

ci2Ik dans zo vaak ik kan; het maakt me fit, energiek en voel me prettig. Ik word er rustig van, meer in balans, minder oordelend en zachter. Ik sta met beide benen op de grond en kan beter met tegenslagen omgaan.

Ik denk vaak: hoe zou ik met deze situatie omgaan in de dans? Dans kan ik onbevangen ingaan; kijk wat mij letterlijk in beweging brengt, probeer mijn hart te volgen en erop te vertrouwen. In de dans durf ik mezelf te zijn!

 

Corine Scholing: Wat de tangolessen me hebben gebracht? In de eerste plaats de vreugde en het genieten van de dans en muziek.
Door de 1 op 1 les en je directe feedback merkte ik dat ik snel in staat was om te voelen waar het in de dans om gaat.
Het directe ervaren en jouw begeleiding gaven me het vertrouwen om dichtbij mezelf en toch in verbinding te zijn.
Ik vind dat je met heel veel rust en geduldige aanwezigheid lesgeeft. Telkens afstemmend op dat wat er in het moment speelt of zich aandient.
Kijkend naar de juiste manier om iets uit te leggen. Positief stimulerend met een vleugje humor. Ik voel me echt gezien door je.

 

Het mooiste van het leven is “anderen raken en door hen geraakt worden”

 
Geraakt worden door anderen en mensen met een open vizier (lees hart) raken verrijkt ons leven. Dat kan in fysiek contact zijn maar dat hoeft niet altijd.

enriquevastinmotion-liggendfb

Contact maken begint met goed op eigen benen staan. Als je goed voor jezelf kunt zorgen kan je de ander vrij laten en gelijkwaardig zijn. Jaren geleden vond ik het moeilijk om fysiek in contact te zijn / komen maar heb daarin een mooie weg gevonden.

 

 

Als je goed voor jezelf kunt zorgen kan je de ander vrij laten en gelijkwaardig zijn.

 

Bewust zijn van mijn lichaam zodat de dans kan stromen

danslessenIk hoef me in de dans niet mooier voor te doen. Ik laat de energie vrij stromen en ben bewust in het moment. Voor mij is dans een complete onderhoudsbeurt voor lichaam en geest.

De afgelopen 20 jaar heb ik veel tijd besteed aan het leren kennen van mijn eigen lichaam en ik heb veel gekeken naar hoe anderen bewegen. Ik geniet ervan als ik mensen met kleine aanwijzingen en hulp op een natuurlijke manier kan leren bewegen; moeiteloos en ontspannen!

 

Ervaring en inspiratiebronnen van Enrique

Schermafbeelding 2013-12-17 om 16.13.51 kopieSinds 1994 speel ik met veel plezier djembe en Afrikaanse percussie. Op talrijke reizen naar West-Afrika heb ik me verdiept in Afrikaanse dans en percussie. In 1998 ben ik mijn eigen bedrijf ‘Anitya‘ gestart. Ik verzorg in heel Nederland, België en Duitsland workshops en trainingen met Afrikaanse djembe-percussie en met Afrikaanse dans.

De dans heeft me al vele jaren in zijn greep. De eerste jaren heb ik gestudeerd met internationale 5ritme docenten als Susannah & Ya’Acov Darling Khan, Gabrielle Roth en Andrea Juhan maar ook bij Nederlandse docenten als Gabriëla van Dillen.

 

Ik heb mij diep ondergedompeld in de wereld van Contact-improvisatie en gestudeerd bij o.a. Martin Keogh, Mirva Makinen, Ray Chung, Dieter Heitkamp en vele anderen.

De basis voor Argentijnse tango heb ik gelegd in de lessen en weken van Lizelot de Stigter en Erik Jorissen van Elcorte. Verder heb ik op festivals workshops gevolgd bij diverse professionele dansers.

Het laatste jaar haal ik veel verdieping van mijn lichaamsbewustzijn uit Alexandertechniek met o.a. Ron Murdock en Nadya Kevan.

 

Mijn inspiratiebronnen zijn oa. Paulo de Coelho, Herman Hesse, Jan Geurtz, Alexander Smit, Deepak Chopra, boeddhisme, Raya en Hatha yoga, Tantra, Afrikaanse en latijns-Amerikaanse muziek.

Sinds 2011 geef ik met veel plezier les in Argentijnse tango en contactimprovisatie. Dit doe ik zowel in mijn eigen studio als op internationale festivals als: TangoDiferente, ContactTango festival Wuppertal, Dutch Contact Festival, Jamaikö Köln, Bremerjam en meer.

Heb je vragen? mail me enrique@studiotangible.nl of bel me 06-14109948