Martina en Enrique: dansen is zo veel meer

Sinds 2015 werken en dansen Martina en Enrique intensief samen. De afgelopen jaren verdiepten ze zich in de rijke tangocultuur maar ook in de mogelijkheden van het dansende lichaam. Daarbij nemen ze niets voor zoete koek aan maar onderzoeken alle details.

Door hun eigen onderzoek naar de het lichaam en de technieken van de dans en door het vele vallen en weer opstaan begrijpen ze precies waar jij tegenaan loopt wanneer je een nieuwe dans wilt leren of je techniek wilt verdiepen. Zij kunnen je daarom zo goed helpen om ontspannen en soepel te bewegen.

Als dansdocenten

Plezier en leren gaan samen

Martina en Enrique gaan ervan uit dat Argentijnse tango de mens op het lijf is geschreven. Beheers je de basisbewegingen van tango dan wordt het makkelijker om de vele mooie figuren te kunnen dansen. . Ook ervaren dansers kunnen, volgens hen, veel baat hebben bij het verdiepen van de basis. 

In Argentijnse tango is er in principe een vaste leider en volger. Dat is praktisch en duidelijk. Maar ondanks deze heldere rolverdeling zijn er in zowel het leiden als volgen meerdere gradaties mogelijk. In hun visie kunnen leider en volger elkaar inspireren. 

Contactimprovisatie is voor hen je bewustzijn van je manier van bewegen vergroten. Je leert je lichaam soepel en gemakkelijk (mee)bewegen. Daarnaast is contactimprovisatie  een heerlijke manier om te spelen met en aanwezig te zijn in het contact.

In hun lessen leer je ontspannen en gracieus dansen. Ze besteden aandacht aan kleine details, in bijvoorbeeld de lichaamshouding, die een groot verschil maken. Verder stralen ze rust en begrip uit. Hun vermogen om goed te kunnen observeren gebruiken zij om het beste uit elk van hun deelnemers te halen. Ook weten zij zich bescheiden op te stellen zodat je ontspannen kunt dansen; alsof er niemand kijkt.

Voor Martina en Enrique staan de balans in plezier en leren voorop. Ook kijken ze naar wat elk van de deelnemers nodig heeft om zich te kunnen ontwikkelen.

In de dans vinden we alles wat we nodig hebben

Enrique en Martina dansen graag traditionele tango omdat die zoveel diepgang heeft. De muziek met zijn verschillende lagen; de focus van alle dansers op de muziek en op de flow van de salon.

Daarnaast experimenteren Martina en Enrique ook graag met moderne tangovormen of met de combinatie van contactimprovisatie en tango.

Ze werken regelmatig met het wisselen van rollen in leiden en volgen. In hun visie kunnen leider en volger elkaar inspireren en creëren daarmee samen de dans. Ze besteden veel aandacht aan muzikaliteit en de eigen interpretatie van de muziek.

Ook zij laten zich regelmatig inspireren door de beste dansers in Europa en Zuid-Amerika.

Wat anderen over ons zeggen

Enrique en Martina zijn door hun enthousiaste en respectvolle manier van les geven (en hun liefde voor de Argentijnse tango) heel goed in staat geweest om dit op ons over te brengen.

Poppo en Petra

Bij StudioTangible kun je op een fijne ontspannen manier de tango leren dansen en voelen met ruimte om je te ontwikkelen in je eigen stijl

Pauline

hier heb ik tango leren dansen door me te verbinden, me in te leven in de muziek en me mee te laten voeren over de dansvloer in contact met de leider

Angelie

Meer over Enrique en Martina

eigenaar van Studiotangible en docent tango en contactimprovisatie

Enrique van Doezelaar

over mij

Enrique danst sinds 2008 Argentijnse tango en een paar jaar langer contactimprovisatie. Daarnaast heeft hij Salsa, Afrikaanse dans en vijfritmen gedanst. Sinds 2012 geeft hij les in zijn eigen studio in Nijmegen en daarnaast op festivals in Nederland en Duitsland.

Voor hem zijn de verbinding met de danspartner en de muzikale interpretatie de belangrijkste aspecten van het dansen. Dansen doe je verder volgens hem niet met je hoofd maar met je lijf. Daarom leert hij jou de dans voelen en ervaren vanuit al je vezels.

Ervaring
  • docent en muzikant djembe sinds 2007
  • docent contactimprovisatie sinds 2012
  • tangodocent sinds 2014
kwaliteiten

Enrique laat zien dat je je lichaam op ieder moment in je leven soepel kunt leren bewegen en vitaliteit en levendigheid  kunt (terug)krijgen. Het maakt daarbij voor hem niet uit of je gaat dansen of muziek maken.

Tangodocente en assistente contactimprovisatie, kok

Martina Klein

Over mij

Martina is opgeleid als danstherapeute en heeft klassiek ballet, jazzbalet en moderne dans gedaan. Verder heeft ze de opleiding tot dansexpressie-docent afgesloten. Ze danst tango sinds 2010 en geeft tangolessen met Enrique sinds 2017.

Naast haar liefde voor traditionele tango experimenteert zij graag met moderne vormen en crossovers. Sinds 2019 is ze begonnen met leiden in de tango en dat brengt haar naast veel plezier ook veel inzichten in de rol van volger.

Ervaring
  • Kok bij een eetcafe sinds 2010
  • opgeleid tot danstherapeute
  • tangodocente sinds 2017
Kwaliteiten

Martina weet steeds de focus te houden op een gedegen voorbereiding van de lessen en workshops. Daarbij slaagt ze er in de sfeer luchtig en persoonlijk te houden.