Enrique en Martina

Over Enrique en Martina, dansers, performers en docenten

 

Hun visie op tango: elkaar inspireren en samen de dans creëren

 

Martina en Enrique hebben elkaar op de dansvloer leren kennen en merkten al snel dat ze elkaar niet alleen in het dansen maar ook in het lesgeven heel goed aanvullen. 

Ze hebben er een gewoonte van gemaakt om minimaal een keer in de week de dansstudio op te zoeken om aspecten van Argentijnse tango of contactimprovisatie uit te werken.

Hun focus ligt op dat wat iemand tot een fijne (tango)danser maakt: o.a. een ontspannen lichaamshouding en omarming, een eigen muzikale interpretatie, creativiteit maar ook het uitnodigend leiden en actief volgen.

Hun kennis van de bewegingskwaliteit van het lichaam en het lichaamsbewustzijn gebruiken ze in de eigen dans maar ook in hun lessen.

 

Pauline: Bij StudioTangible kun je op een fijne ontspannen manier de tango leren dansen en voelen met ruimte om je te ontwikkelen in je eigen stijl

 

… als dansdocenten

Martina en Enrique nemen de basis van de Argentijnse tango en de bewegingsmogelijkheden van het lichaam als uitgangspunt voor hun lessen. Ook ervaren dansers kunnen, volgens hen, veel baat hebben bij het verdiepen van die basis. Beheers je de basisbewegingen van tango, en dan met name hoe je je lichaam optimaal kunt gebruiken, dan wordt het makkelijker om de verschillende variaties te kunnen dansen. 

In Argentijnse tango is er in principe een vaste leider en volger. Dat is praktisch en duidelijk. Maar ondanks deze heldere rolverdeling zijn er in zowel het leiden als volgen meerdere gradaties mogelijk. In hun visie kunnen leider en volger elkaar inspireren en samen creëren ze de dans. 

In hun lessen leer je gemakkelijk en elegant dansen. Ze besteden aandacht aan kleine details, in bijvoorbeeld de lichaamshouding, die een groot verschil kunnen maken. Verder stralen ze rust en begrip uit. 

Hun vermogen om goed te kunnen observeren gebruiken zij om het beste uit elk van hun deelnemers te halen. Ook weten zij zich bescheiden op te stellen zodat je ontspannen kunt dansen; alsof er niemand kijkt.

Voor Martina en Enrique staan de balans in plezier en leren voorop. Ook kijken ze naar wat elk van de deelnemers nodig heeft om zich te kunnen ontwikkelen. Daarbij durven ze buiten de gebaande paden te treden. Hun aanpak is daarin onconventioneel en uniek. 

 

 

Angelie: hier heb ik tango leren dansen door me te verbinden, me in te leven in de muziek en me mee te laten voeren over de dansvloer in contact met de leider

 

… als dansers

Enrique en Martina dansen graag traditionele tango omdat die zoveel diepgang heeft. De muziek met zijn verschillende lagen; de focus van alle dansers op de muziek en op de Ronda: het is zo heerlijk als alle dansers samen in een flow komen.

Daarnaast experimenteren Martina en Enrique ook graag met moderne tangovormen of met de combinatie van contactimprovisatie en tango.

Ze werken regelmatig met het wisselen van rollen in leiden en volgen. In hun visie kunnen leider en volger elkaar inspireren en creëren daarmee samen de dans. Ze besteden veel aandacht aan muzikaliteit en de eigen interpretatie van de muziek.

 

Marielle: bedankt voor de fijne les van gisteren. Het was weer heerlijk om met mijn oude passie bezig te zijn en dat het daarbij niet om de pasjes gaat maar om de muziek en elkaar voelen zonder woorden. Ik verheug me nu al op de volgende les!

 

Ervaring en achtergrond

Martina is opgeleid als danstherapeute en heeft klassiek ballet, jazzbalet en moderne dans gedaan. Verder heeft ze de opleiding tot dansexpressiedocent afgesloten. Ze danst tango sinds 2010 en geeft tangolessen met Enrique sinds 2017.

Enrique danst sinds 2008 Argentijnse tango en contactimprovisatie en heeft daarnaast Salsa, Afrikaanse dans en vijfritmen gedanst. Sinds 2012 geeft hij les in zijn eigen studio in Nijmegen. Hij heeft verschillende malen op festivals in Duitsland les gegeven.

Voor Enrique zijn de verbinding met zijn danspartner en de muzikale interpretatie de belangrijkste aspecten van het dansen. Voor hem is het vergroten van het lichaamsbewustzijn de basis voor het leren van de techniek en voor een fijne dans.

 

Videos

Enrique en Martina" /> Enrique en Martina" />