Enrique van Doezelaar: “door dans sta ik steviger (in mijn schoenen) en voel me beter in balans.Tegelijkertijd voel ik mij in de dans vrij”

Enrique van Doezelaar: “verbinding, bewust-zijn, muziek en techniek” 

Voor mij is dans veel meer dan bewegen op muziek. Het is een manier om mijzelf te zijn; om te groeien; om me fijn te voelen en om me te verbinden met mijn omgeving en met andere mensen. Daarnaast is dan voor mij ook een fijne manier om soepel en gezond te zijn en blijven. Beheersing van de techniek is daarin voor mij belangrijk. Techniek is voor mij vooral begrijpen hoe je je lichaam kunt gebruiken voor de dans en hoe je lichaam zelf de dans kan coördineren en sturen. Die kennis van je eigen lichaam helpt je ook om te begrijpen hoe een ander beweegt, waar die gene in de ruimte is en je leert de ander lezen: al zien wat hij/zij gaat doen. Verder leer je ook zelf leesbaar te zijn. Dat principe van lezen en gelezen worden zie ik direct terug bij geoefende contactimprovisatie- en tangodansers. In mijn lessen besteed ik daar veel aandacht aan.


OVER VERBINDING

Zonder verbinding is er voor mij geen dans. Of je nu samen danst of alleen: het begint bij de verbinding met je eigen lijf en met de grond die jou draagt. Daarna komt de verbinding met je danspartner, met je omgeving  en met de muziek

OVER DE MUZIEK

Muzikaliteit is voor mij een belangrijk onderdeel van het dansen. Met name bij Argentijnse tango is het begrijpen van de muziek en de opbouw ervan voorwaarde om lekker te kunnen dansen. Dansen begint voor mij bij de muziek.

over bewust-zijn

Tijdens het dansen ben ik met mijn volle aandacht aanwezig in het moment. Dan krijgt dans iets heel meditatiefs: ik wordt er rustig van. Daardoor lijkt dans een serieuze aangelegenheid maar dat is het voor mij niet. Door het bewust-zijn in het moment wordt het in mijn hoofd rustig.

OVER DE TECHNIEK

Ik geloof dat een goede techniek je helpt om je dans vrijer, speelser en creatiever te maken. Techniek is in mijn ogen vooral je lichaamsbewustzijn vergroten; je hoeft niet na te denken hoe je de dingen doet maar je kunt op je lichaam vertrouwen. Je lichaam kent de weg beter dan je hoofd. 

OVER lichaamsbewustzijn

Wanneer je een goed lichaamsbewustzijn hebt hoef je niet na te denken en kun je op je lichaam vertrouwen. Je lichaam kent de weg en heeft sensoren zoals je evenwichtsorgaan, je ruimtelijk gevoel en je zintuigen. Met je bewuste denken kun je de informatie van al die sensoren niet zo snel verwerken. Je autonome zenuwstelsel kan die informatie wel snel verwerken.

OVER het gebruiken van je lichaam

Om lekker te kunnen dansen zonder dat je je lichaam verkeerd belast is het goed om inzicht te hebben in hoe het lichaam functioneert. Hoe kun je je botstructuur gebruiken om je dans te ondersteunen? Hoe gebruikt je lichaam de zwaartekracht, hoe gebruik je je bindweefsels, je spieren, je huid? Hoe is je gewicht verdeeld over je ledematen en hoe zet je dat in tijdens de dans?

Als danser en muzikant

Ontspanning in het lijf, rust in het hoofd

Enrique: “ik danst nog zo vaak als het kan. Dans is voor mij niet alleen fijn, maar ook een goede investering in mijn welzijn: als ik dans voelt ik me heerlijk vrij. Tegelijkertijd houdt het hem met beide benen op de grond.

Dans is als een onderhoudsbeurt voor lichaam en geest. Door te dansen voel ik me rustiger en meer in balans.

Enrique: “In dans heb ik geleerd om mee te bewegen met de dingen die op mijn pad komen, zonder in de stress te raken. Dat kan ik steeds beter meenemen in het dagelijks leven”.

Enrique danst sinds 2008 Argentijnse tango en contactimprovisatie en heeft daarnaast Salsa, Afrikaanse dans en vijfritmen gedanst.

Voordat hij met dansen begon was hij muzikant. Het bespelen van instrumenten als de djembe gaf hem rust. Nog steeds pakt hij zijn instrumenten op als hij zich wil ontspannen, of gewoon even heerlijk muziek wil maken.Wat anderen over mij hebben gezegd

Jij gaf mij het vertrouwen om dichtbij mezelf in verbinding te mogen zijn; afstemmend op dat wat er in het moment speelt. Positief stimulerend en met een vleugje humor.

Corine

Ik wil je bedanken voor de afgelopen lessen contactimprovisatie, die ik met veel plezier gevolgd heb. Ik heb je ervaren als een buitengewoon prettig en kundig docent, top!

Kees

dankjewel Enrique voor de fijne privéles. Ik kon er langzaam induiken en me laten meenemen in de dans. Jij hebt een rustgevende manier van praten, uitleggen en bewegen, fijn!

Verena

Enrique als docent

20 jaar intensief dansen heeft mij geleerd hoe je gemakkelijk en sierlijk kan bewegen. Door goed te observeren weet ik welke details een groot verschil kunnen maken, waardoor je makkelijker en fijner kunt bewegen.

Enrique: „Ik geniet ervan als ik mensen met kleine aanwijzingen en hulp op een natuurlijke manier kan leren bewegen; moeiteloos en ontspannen”.

Die ervaring gebruik ik in mijn danslessen. Ondanks mijn ervaring en inzicht kan ik me bescheiden opstellen zodat je ontspannen kunt dansen; alsof er niemand kijkt.

Ik sta voor kwaliteit en vakmanschap zonder het plezier uit het oog te verliezen.

Het lichaam heeft zo veel wijsheid en weet zo veel beter de weg dan het hoofd. Daardoor kan ik vertrouwen op wat mijn lichaam kan. Om het lichaam soepel en ontspannen te krijgen is het niet nodig om hard te trainen maar wel om het lijf te leren ontspannen.

Uiteraard komt een soepel lichaam je ook niet aanwaaien; dat vraagt oefening en aandacht. Aandacht helpt om je bewust te worden van je lijf en je lichaam te leren bewegen zoals jij dat wil. Die aandacht in je lijf brengt rust in je hoofd.

Het geven van djembe workshops en lessen in de laatste 20 jaar heeft mij geleerd met een grote verscheidenheid aan groepen om te gaan.

Waar ik voorheen de djembe vooral inzette als teambuildingsinstrument is het voor hem steeds meer een instrument voor persoonlijke ontwikkeling geworden.

Hoe meer ik weet, hoe meer ik denk dat er geen ultieme waarheid is. Dat werkt ook in de dans zo: wat voor de een werkt, kan voor de ander misschien helemaal niet zo zijn. Ik wil dan ook blijven kijken vanuit het niet weten, vanuit het vragen stellen, vragen durven hebben. Mijn vragen helpen jou misschien juist verder …


Ervaring en achtergrond

Zijn danstraining heeft Enrique gevolgd bij bekende (inter)nationale dansleraren op het gebied van contactimprovisatie, improvisatie dans en Argentijnse tango. 

Praktijkervaring als docent deed hij op bij vele internationale dansfestivals en tijdens de lessen in zijn eigen studio. Zelfonderzoek en veel dansen zijn voor hem nog steeds de beste leerschool.

Hij heeft gastles gegeven in Amsterdam, Eindhoven, Zutphen, Lübeck, Witten, Essen. Keulen en Wuppertal, De laatste jaren geeft hij lessen in Nijmegen, Arnhem en Kleve. Daarnaast geeft hij veel privélessen.

Enrique heeft 30 jaar geleden de opleiding tot Raja-Yoga-docent gevolgd. Verder heeft hij de afgelopen 10 jaar vele lessen Alexandertechniek gevolgd.