Enrique van Doezelaar: “door dans sta ik steviger en meer in balans en tegelijkertijd voel ik mij heerlijk vrij”

Het lichaam heeft zo veel wijsheid en weet zo veel beter de weg dan het hoofd. Daardoor kan ik vertrouwen op wat mijn lichaam kan …

Als danser en muzikant

Ontspanning in het lijf, rust in het hoofd

Enrique danst nog zo vaak als het kan. Dans is voor hem niet alleen fijn, maar ook een goede investering in zijn welzijn: als hij danst voelt hij zich heerlijk vrij. Tegelijkertijd houdt het hem met beide benen op de grond.

Dans is voor hem als een onderhoudsbeurt voor lichaam en geest. Door te dansen voelt hij zich rustiger en meer in balans.

Enrique: “In dans heb ik geleerd om mee te bewegen met de dingen die op mijn pad komen, zonder in de stress te raken. Dat kan ik steeds beter meenemen in het dagelijks leven”.

Enrique danst sinds 2008 Argentijnse tango en contactimprovisatie en heeft daarnaast Salsa, Afrikaanse dans en vijfritmen gedanst.

Voordat hij met dansen begon was hij muzikant. Het bespelen van instrumenten als de djembe gaf hem rust. Nog steeds pakt hij zijn instrumenten op als hij zich wil ontspannen, of gewoon even heerlijk muziek wil maken.Wat anderen over mij gezegd hebben

Jij gaf mij het vertrouwen om dichtbij mezelf in verbinding te mogen zijn; afstemmend op dat wat er in het moment speelt. Positief stimulerend en met een vleugje humor.

Corine

Ik wil je bedanken voor de afgelopen lessen contactimprovisatie, die ik met veel plezier gevolgd heb. Ik heb je ervaren als een buitengewoon prettig en kundig docent, top!

Kees

dankjewel Enrique voor de fijne privéles. Ik kon er langzaam induiken en me laten meenemen in de dans. Jij hebt een rustgevende manier van praten, uitleggen en bewegen, fijn!

Verena

Enrique als docent

20 jaar intensief dansen heeft Enrique geleerd hoe je gemakkelijk en sierlijk kan bewegen. Door goed te observeren ziet hij details die een groot verschil kunnen maken, waardoor je makkelijker en fijner kunt bewegen.

Enrique: „Ik geniet ervan als ik mensen met kleine aanwijzingen en hulp op een natuurlijke manier kan leren bewegen; moeiteloos en ontspannen!”.

Die ervaring gebruikt hij volop in zijn danslessen. Ondanks zijn ervaring en inzicht kan hij zich bescheiden opstellen zodat je ontspannen kunt dansen; alsof er niemand kijkt.

Enrique staat voor kwaliteit en vakmanschap zonder het plezier uit het oog te verliezen.

Om het lichaam soepel en ontspannen te krijgen is het, volgens Enrique, niet nodig om hard te trainen maar wel om het lijf te leren ontspannen.

Uiteraard komt een soepel lichaam je ook niet aanwaaien; dat vraagt oefening en aandacht. Aandacht helpt om je bewust te worden van je lijf en je lichaam te leren bewegen zoals jij dat wil. Die aandacht in je lijf brengt rust in je hoofd.

Het geven van djembe workshops en lessen in de laatste 20 jaar hebben hem geleerd met een grote verscheidenheid aan groepen om te gaan.

Waar Enrique voorheen de djembe vooral inzette als teambuildingsinstrument is het voor hem steeds meer een instrument voor persoonlijke ontwikkeling geworden.

Ervaring en achtergrond

 Zijn danstraining heeft Enrique gevolgd bij bekende (inter)nationale dansleraren op het gebied van contactimprovisatie, improvisatie dans en Argentijnse tango. 

Praktijkervaring als docent deed hij op bij vele internationale dansfestivals en tijdens de lessen in zijn eigen studio. Zelfonderzoek en veel dansen zijn voor hem nog steeds de beste leerschool.

Hij heeft gastles gegeven in Amsterdam, Eindhoven, Zutphen, Lübeck, Witten, Essen. Keulen en Wuppertal, De laatste jaren geeft hij wekelijkse lessen en privélessen in zijn Studio in Nijmegen.

Zijn muzikale training heeft hij gehad bij de beste djembemuzikanten in Nederland en in Senegal

Enrique heeft 30 jaar geleden de opleiding tot Raja-Yoga-docent. Verder heeft hij de fagelopen 5 jaar vele lessen Alexandertechniek gevolgd.