Enrique-van-Doezelaar

Over Enrique van Doezelaar, danser, muzikant en docent

 

“Door dans sta ik steviger, ben ik meer in balans en voel ik me heerlijk vrij;

muziek is voor mij als meditatie: ik ontspan en mijn hoofd raakt leeg”

 

Het lichaam heeft zo veel wijsheid en weet zo veel beter de weg als mijn hoofd. Daardoor kan ik vertrouwen op wat mijn lichaam kan

 

… als danser en muzikant

Enrique danst zelf nog zo vaak als zijn agenda het hem toelaat om in de praktijk te voelen wat dans met lichaam en ziel doet. 

Dans is voor hem niet alleen fijn, maar ook de beste investering in zijn welzijn: als hij danst voelt hij zich heerlijk vrij maar tegelijk met beide benen op de grond staan. 

Dans is voor hem als een onderhoudsbeurt voor lichaam en geest en leert hem veel over het dagelijks leven. Hij denkt vaak: hoe zou ik met deze situatie omgaan in de dans? Door te dansen voelt hij zich rustiger en meer in balans. 

Enrique: “In dans heb ik geleerd om mee te bewegen met de dingen die op mijn pad komen, zonder in de stress te raken. Dat kan ik steeds beter meenemen in mijn dagelijks leven”.

Voordat hij met dansen begon was hij vooral muzikant. Het spelen van o.a. de djembe gaf hem rust en daardoor kon hij zijn hoofd leeg maken. Nog steeds pakt hij zijn instrumenten op als hij zich wil ontspannen … of gewoon even heerlijk muziek wil maken.

 

Ik voel me in zowel dans als muziek heerlijk vrij! Het is fijn elkaar aan te voelen en op elkaar in te spelen en … samen veel plezier te hebben

 

… als docent

Muziek: al 25 jaar geeft Enrique workshops en lessen met djembe. De laatste jaren is de djembe steeds meer een instrument om dichter bij zichzelf te komen. 

Waar Enrique voorheen de djembe vooral inzette als teambuildingsinstrument is het voor hem steeds meer een instrument voor persoonlijke ontwikkeling.

Muziek maken zou, volgens Enrique, heel ontspannend mogen zijn. Dat begint met een zekere rust van binnen, met ontspanning in de spieren, met een ontspannen lichaam. Omgekeerd kan volgens hem het lichamelijk ontspannen achter de trommel ook in het hoofd rust kunnen geven. De mooie diepe klanken van de djembe helpen je daar bij.

Dans en beweging: de afgelopen 20 jaar heeft Enrique veel tijd besteed aan het leren kennen van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam in dans. Dit heeft hij gedaan door lessen, workshops, trainingen en cursussen te volgen maar vooral door veel naar bewegende en dansende mensen te kijken.

Dat heeft hem geleerd hoe je gemakkelijk, elegant en efficiënt kan bewegen. Hij ziet dingen die anderen over het hoofd zien. Het gaat dan om kleine details die een groot verschil maken.

Die ervaring met wat het lichaam wel en niet kan gebruikt hij volop in zijn lessen. Hij leert je de finesses van bewegen en dansen zoveel mogelijk in de praktijk. Toch is het volgens hem ook nodig om je in de techniek van bewegingen te verdiepen. Ondanks zijn ervaring en inzicht kan hij zich bescheiden opstellen zodat je ontspannen kunt dansen; alsof niemand kijkt.

Enrique staat voor kwaliteit en vakmanschap zonder het plezier uit het oog te verliezen. Daarom werken naast de groepslessen de privé lessen voor hem zo goed. In enkele lessen kun je je spel en techniek enorm verbeteren. 

 

Verena: dankjewel Enrique voor de fijne privéles. Ik kon er langzaam induiken en me laten meenemen. Je paste de les aan mijn niveau aan en het voelde daardoor als gelijkwaardig. Jij hebt een rust gevende manier van praten, uitleggen en bewegen

 


Om het lichaam soepel en ontspannen te krijgen is het, volgens Enrique, niet nodig om hard te trainen maar juist om het lijf te leren ontspannen. 

Maar uiteraard komt een soepel lichaam je ook niet aanwaaien; dat vraagt oefening en aandacht.

Aandacht helpt om je bewust te worden van je lijf en je lichaam te leren bewegen zoals jij dat wil. Die aandacht in je lijf brengt rust in je hoofd.

Enrique: „Ik geniet ervan als ik mensen met kleine aanwijzingen en hulp op een natuurlijke manier kan leren bewegen; moeiteloos en ontspannen!”. 

 

 

 

Kees: Ik wil je bedanken voor de afgelopen lessen, die ik met veel plezier gevolgd heb. Ik heb je ervaren als een buitengewoon prettig en kundig docent, top!

 

Ervaring en achtergrond

Enrique heeft zich in de afgelopen 20 jaar ontwikkeld tot een veelzijdig muzikant, danser en kundig docent. Hij laat zien dat je je lichaam op ieder moment in je leven soepel kunt leren bewegen en de vitaliteit en levendigheid van vroeger kunt (terug)krijgen. Het maakt daarbij niet uit of je gaat dansen of muziek maken. Ook voor het spelen van de djembe gebruik je je hele lichaam.

Muzikaal liet hij zich scholen door vele internationale muzikanten en docenten. Zijn danstraining heeft Enrique gevolgd bij bekende (inter)nationale dansleraren op het gebied van contactimprovisatie, moderne dans, improvisatie dans en Argentijnse tango.

Praktijkervaring als docent deed hij op bij vele internationale dansfestivals. Zelfonderzoek, veel dansen en het lesgeven in zijn eigen studio zijn voor hem steeds de beste leerschool. 

Enrique heeft de opleiding tot Raja-Yoga-docent en vele lessen Alexandertechniek gevolgd. 

Hij heeft gastles gegeven in Amsterdam, Eindhoven, Lübeck, Witten, Essen. Keulen en Wuppertal, De laatste jaren geeft hij wekelijkse lessen in Nijmegen en Zutphen.

 

Corine: met rust en geduld gaf je mij het vertrouwen om dichtbij mezelf en toch in verbinding te mogen zijn; afstemmend op dat wat er in het moment speelt. Kijkend naar de juiste manier om iets uit te leggen. Positief stimulerend en met een vleugje humor.”